Functie en vacature in de bouw

Functie en vacature in de bouw

In de bouw zijn veel functies- en dus ook verschillende vacatures. Van seizoen medewerkers tot bekwame vakmannen. Overkoepelende functies in het bestuur of op de bouwplaats zelf, tot uitvoerende functies- kraanmachinisten en constructeurs aan toe. Wij belichten in dit blog 3 functies in de bouw. Daarna belichten wij waar deze vacatures vooral te vinden zijn. 

 

 

Functie één

Allereerst heb je in de bouw natuurlijk de werkvoorbereiders. In de meest letterlijke zin van het woord doen zij aan 'het voorbereiden van het werk'. Is alles en iedereen aanwezig op de bouwplaats? Dat is een van de kernvragen voor een werkvoorbereider. Hij moet hier antwoord op geven door: 'nee, nog niet alles is aanwezig' of 'ja, alles is aanwezig'. Is alles aanwezig, dan stopt op dit niveau het werk van de voorbereider en kunnen de bouwers met hun werk beginnen. Is niet alles aanwezig? Dan moet de werkvoorbereider ervoor zorgen dat alles zo snel mogelijk wél aanwezig is.

Een andere hoofdvraag voor de voorbereider is: 'loopt alles volgens de planning'? Subvragen daarbij: 'is iedereen op tijd?' en 'is er vertraging?'. De werkvoorbereider moet de planning op zijn duimpje weten en zien wanneer deze goed of fout loopt. Hij werkt onder de projectleider die hem gebruikt voor het bekijken van de voortgang. Als een spin in het web moet de voorbereider verschillende vragen beantwoorden en bovendien met mensen uit alle lagen van de bouw samenwerken (van aannemers tot bouwvakkers aan toe) ervoor te zorgen dat én alles aanwezig is voor het uitvoerend werk én alles volgens de planning loopt. 
 

Functie twee

Zoals eerder genoemd: de projectleider. Hij heeft direct contact met de bestuurders van het bouwproject. Hij woont vergaderingen bij omtrent het budget en de voortgang en houdt nauw in de gaten of besluiten worden opgevolgd. De projectleider moet een leider zijn die andere mensen streng kan aansturen, maar tegelijkertijd mensen kan complimenteren en kan managen. Een projectleider heeft bij een vacature voordeel als hij aantoont in zijn verleden verschillende projecten succesvol te hebben geleid, omdat dit vertrouwen geeft dat hij deze taak in een nieuw project snel en succesvol op zich kan nemen. Hij moet communicatief sterk en efficiënt zijn. 
 


Bouwvakker

De bouwvakker heeft een uitvoerende rol op de werkplaats. Net als de timmerman is hij specialist en weet hij wat binnen en buiten zijn vakgebied valt. Hij werkt van vroeg tot laat en heeft sterk contact met de projectleider binnen het project. Hij weet waar hij benodigde spullen vandaan moet halen en kent zijn contacten. Hij kan als ZZP'er te werk gaan, of in dienst bij een bedrijf. Bedrijven bieden tegenwoordig minder zekerheid op een vaste baan, wat bouwvakkers doet dwingen ZZP'er te worden.

 


Vacatures


De vacatures voor deze functies zijn hoofdzakelijk via Mainfield te vinden. Maar vakmensen die in het circuit zitten kunnen via contacten ergens terecht komen. Vakmensen met naam worden gewild. Verhalen doen de ronde dat de bouw aantrekt en er komende jaren veel vraag is naar vakmannen.