Garagedeuren en materialen

Garagedeuren en materialen

Een garagedeur moet niet alleen functioneel zijn, maar moet er ook mooi uitzien. De deur van je garage vormt immers een belangrijk onderdeel van het totale uitstraling van je woning. Gelukkig is er een ruime keuze aan materialen voor garagedeuren. Maar ook op het gebied van kleuren en patronen die in het deurblad zijn verwerkt zijn er veel mogelijkheden.

In dit artikel gaan we nader in op de verschillende materiaalsoorten en andere aandachtspunten bij het kopen van een garagedeur.

Garagedeuren van aluminium

Garagedeuren van aluminium zijn zeer sterk en leverbaar in tal van verschillende uitvoeringen. In tegenstelling tot garagedeuren die van kunststof zijn gemaakt, hierover straks meer, hebben andere aluminium deuren zo nu en dan onderhoud nodig.

Garagedeuren van kunststof

Garagedeuren van kunststof zijn onderhoudsvrij en daardoor ideaal als je er niet van houdt om onderhoudswerkzaamheden uit te moeten voeren. Bovendien kan kunststof in veel verschillende soorten kleuren worden gespoten. Er is dus altijd wel een kleur die past bij de uitstraling van de rest van je woning.

Garagedeuren van hout

Garagedeuren van hout zijn misschien wel de meest sfeervolle garagedeuren die er zijn. Maar hout heeft periodiek onderhoud nodig, dus net zoals bij aluminium deuren is het een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Een houten garagedeur is met name een uitstekende keuze als je een woning hebt waar veel hout of riet in is verwerkt. In dat geval sluit de deur goed aan bij de rest van je woning.

Hoe bepaal je welk materiaal je het beste kunt kiezen?

  • De uitstraling is het belangrijkste punt. Past de uitstraling van het materiaal bij de uitstraling van de rest van je woning?
  • Daarnaast is het onderhoudsaspect van belang. Zit je er niet op te wachten om de deur zo nu en dan te onderhouden en wil je dit werk ook niet uitbesteden? Dan kun je het beste voor een garagedeur van kunststof kiezen.
  • Een derde aspect om rekening mee te houden, is het patroon van de garagedeur. Niet ieder materiaal biedt dezelfde opties ompatronen in te verwerken. Houd hier dus rekening mee bij de materiaalkeuze.

Andere belangrijke overwegingen bij het kiezen van een garagedeur

  • Bepaal voor jezelf of isolatie van het deurblad belangrijk is. Wanneer je bijvoorbeeld in de garage een kantoor wil bouwen, is het belangrijk dat tocht en kou buiten de garage worden gehouden en kun je het beste voor een geïsoleerd deurblad kiezen.
  • De draairichting van de deur is van belang. Heb in een korte oprit? Dan is een garagedeur die tijdens het openen naar buiten toe kantelt niet ideaal. Het deurblad kan immers per ongeluk tegen je auto komen als je de auto te dicht op de deur hebt geparkeerd.    Een garagedeur die verticaal wordt geopend is in dat geval een betere keuze.
  • De sloten. Kies bij voorkeur voor een garagedeur met gecertificeerde sloten. Dat geeft een veilig gevoel. Goed om te weten: voor de meeste deuren geldt dat je achteraf nog extra sloten kunt laten aanbrengen indien je dat zou willen.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste garagedeur?

Ben je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal zeker van je materiaalkeuze? Bezoek dan een garagedeur specialist voor meer advies, bijvoorbeeld De Garagedeur Specialist in Moordrecht.