Gereedschap in historisch perspectief

Gereedschap in historisch perspectief

Zoals u waarschijnlijk al heeft ontdekt: Gereedschapvinden.nl is dé site voor zowel de ervaren klusser als de leek om direct het juiste gereedschap - zij het zaagbladen, tuingereedschap, boormachines, ladders of zagen - te vinden voor de laagste prijs. 

Gereedschap in alle soorten en maten

Voor de hobbyisten en andere geïnteresseerden vinden wij het leuk om een vergelijking te maken tussen het gereedschap van vroeger en het gereedschap dat u tegenwoordig voordelig kunt vinden op onze site. Er bestaan verschillende soorten gereedschap (wij proberen ze allemaal vindbaar voor u te maken) en gereedschap kan worden onderverdeeld in diverse categorieën. Een gereedschap in de algemene zin van het woord is een hulpmiddel om de bewerkingen uit te kunnen voeren die een mens (of dier) met zijn lichaam zelf niet of moeilijk kan uitvoeren. Van oorsprong gebruikten mensen en mensapen gereedschap, maar het gebruik van gereedschap is onder andere ook bij kraaiachtigen, zeeotters en zelfs bij dolfijnen gezien. Hoe zagen de verschillende soorten gereedschappen op Gereedschapvinden.nl er eigenlijk vroeger uit? Een reis door de tijd.

Gereedschap in de Steentijd en later

Gereedschap bestaat al langer dan de mens zelf, zoals de wetenschap heeft laten zien. In Kenia is namelijk gereedschap ontdekt dat zo’n 3,3 miljoen jaar oud is, nog ouder dan de oudste mens ooit ontdekt (die 2,8 miljoen jaar oud is)! Er werd dus zelfs al door onze voorgangers in de Steentijd gereedschap gebruikt. Natuurlijk niet op de manier zoals wij gereedschap kennen of gebruiken; gereedschap in haar meest vroege vorm bestond uit speciaal bewerkte stenen en botten van dieren. Daarnaast werden in de Oude Steentijd eenvoudige houten voorwerpen als gereedschap gebruikt. Tijdens de zogenaamde Middensteentijd (10.500 tot 5.300 voor Christus) en Nieuwe Steentijd (5.300 tot 3.200 voor Christus) werd het stenen gereedschap steeds verfijnder. In de Bronstijd (3.000 tot 800 voor Christus) werd voor het maken van gereedschap - zoals de periodenaam al doet vermoeden - steeds vaker brons gebruikt in plaats van steen. Onder meer bijlen, beitels en messen werden gemaakt van brons. Ook andere metalen raakten tijdens deze periode in opkomst. Kenmerkend voor de IJzertijd (circa 800 tot 12 voor Christus) is, wederom zoals de naam al aangeeft, het gebruik van ijzer. In deze periode werd ijzer het belangrijkste materiaal voor het maken van gereedschap. Het voordeel van ijzer, ten opzichte van brons, was onder meer dat het harder is, gemakkelijker te bewerken en daarnaast waren de grondstoffen ervoor beter beschikbaar.

Gereedschap van nu

Hoe verder in de tijd, hoe meer het gereedschap ons werk uit handen heeft genomen. Dankzij onder meer de uitvinding van de stoomkracht en de elektriciteit konden onze voorouders, en kunnen wij tegenwoordig nog, veel aan de techniek overlaten. Neem bijvoorbeeld de boormachines zoals u die kunt vinden op Gereedschapvinden.nl. De mechanische houtboor bestaat namelijk al vele langer dan de meesten denken: door een boor of een beitel in een handboor of booromslag te plaatsen, kon door een ronddraaiende beweging een gat geboord worden. Daarnaast gebruikte men vroeger voor het maken van een gat in de muur, een soort metalen beitel met een verwijderbare hardstalen stift, die op het uiteinde voorzien was van een geslepen driehoekige punt. Door er met een hamer op te slaan, waarbij de beitel tijdens het slaan steeds een weinig werd gedraaid, konden gaten worden gemaakt. Vroeger was het ondenkbaar om deze machines via een site zoals die van ons te bestellen! De technische vooruitgang staat duidelijk nog lang niet stil.