Het belang van goed geïsoleerd gereedschap voor een elektricien

Het belang van goed geïsoleerd gereedschap voor een elektricien

Een elektricien werkt vrijwel dagelijks met stroom. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is dan ook van belang dat u weet wat u allemaal wel en niet kunt doen wanneer u met stroom aan het werk gaat. Waarschijnlijk heeft u alles wel gehad tijdens uw studie of bijscholing, maar na enkele jaren is één en andere mogelijk enigszins verwaterd. Wanneer u met stroom gaat werken, moet u er te allen tijde voor zorgen dat u werkt met gereedschap dat goed geïsoleerd is. Hierdoor is het werk een stuk veiliger en is de kans op gevaarlijke situaties aanzienlijk kleiner.

 

Spanning uitschakelen

Voordat u begint met werkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk, moet u de stroom volledig uitschakelen. Dit doet u om gevaarlijke situaties te voorkomen. Het lijkt misschien een open deur, maar het komt nog geregeld voor dat mensen vergeten om de stroom uit te schakelen. Wanneer u de stroom eenmaal uitgeschakeld heeft, kunt u veilig met de elektriciteit werken. Loop echter niet direct te hard van stapel. Om te kijken of de stroom daadwerkelijk van de leidingen is, moet u niet met uw handen gaan voelen. Gebruik hiervoor een spanningsmeter. Door gebruik te maken van dit apparaat loopt u zelf niet het risico om een flinke schok te krijgen.

Geïsoleerd gereedschap

Wanneer u de stroom heeft uitgeschakeld, kunt u natuurlijk denken dat alles veilig is. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Om geen risico te lopen, doet u er goed aan om gebruik te maken van geïsoleerd gereedschap. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een geïsoleerde schroevendraaier of een geïsoleerde kniptang. Bij de schroevendraaier zit er isolatiemateriaal om het staal, waardoor het contact met stroomdraden met spanning beperkt wordt. Met de kniptang kunt u allerlei draden doorknippen. Door de isolatie wordt het gevaar van spanning namelijk beperkt.

Niet werken onder spanning

Als u werkt met geïsoleerd gereedschap, mag u nooit denken dat het ook veilig is om te werken onder spanning. Wanneer u namelijk gaat werken onder spanning, is het niet zeker dat deze gereedschappen ook dusdanige bescherming bieden dat gevaarlijke situaties voorkomen worden. Voordat u begint met werken, moet u er dus altijd voor zorgen dat de stroom volledig uitgeschakeld is. Voelt het toch niet helemaal vertrouwd om zelf aan de slag te gaan met de elektra of twijfelt u aan de veiligheid? Vraag dan een elektricien om advies.