Hoe plaatst u zelf een schutting in uw tuin?

Hoe plaatst u zelf een schutting in uw tuin?

Een tuinschutting kan meerdere voordelen hebben: het kan het uiterlijk van uw tuin verfraaien, zorgen voor meer privacy in uw tuin (buren kunnen minder makkelijk in uw tuin kijken), en ten slotte biedt een goede schutting ook nog eens bescherming tegen ongewenst bezoek in uw tuin. Genoeg redenen dus om voor een tuinschutting te kiezen! Zelf een schutting plaatsen in uw tuin is natuurlijk veel voordeliger dan het iemand anders te laten doen. Dus wij van Gereedschapvinden.nl leggen u in dit artikel uit hoe u (met of zonder behulp van onze gereedschappen) zelf aan de slag kunt gaan om die schutting in uw tuin te krijgen!

Benodigheden

Voor het maken van uw eigen schutting heeft u het volgende nodig:

De kosten van het door iemand laten plaatsen van een tuinschutting variëren, maar deze lopen al snel op tot zo'n €500 a 600 euro.

Er zijn veel verschillende soorten schuttingen: schuttingen met planken (horizontaal of verticaal) of bijvoorbeeld zogenaamde trellisschermen (schuttingen met ruitmotief) waar planten op kunnen groeien. Voor schuttingen worden ook verschillende types hout gebruikt, en bepaalt de houtsoort in grote mate de prijs. Hardhout is bijvoorbeeld duurder dan vurenhout (hardhout gaat zo’n 25 jaar mee en bij vurenhout is dat een stuk korter). Wij van Gereedschapvinden.nl raden u aan om voor de grondpalen goed hardhouten materiaal te gebruiken, omdat vooral grondpalen snel kunnen slijten. 

Voor het opzetten van uw schutting hoeft u gelukkig niet per se alleen maar losse planken te gebruiken, u kunt ook vaste delen aanschaffen: de zogenaamde tuinschermen. Over het algemeen hebben tuinschermen een breedte van bijna 2 meter en kunnen ze gelijk tegen de grondpalen worden geschroefd, wat uiteraard veel tijd bespaart. Trellischermen zijn vergelijkbaar als tuinschermen vanwege hun standaardafmetingen en het feit dat ze direct tegen de grondpalen kunnen worden geplaatst. Voor het plaatsen van de grondpalen heeft u een paalhamer en een grondboor nodig.

Schuttingpalen plaatsen

Plaats de schuttingpalen zo’n 80 cm in de grond. Dit doet u door eerst 60 cm te voorboren met een grondboor en de overige 20 cm met de paalhamer de grond in te slaan. Bij schuttingen van schuttingplanken plaatst u om de halve meter een (bij voorkeur hardhouten) paal. Bij het bevestigen van de schuttingplanken begint u onderaan (bijvoorbeeld 1 cm van de bodem). Het is aan te raden om daarbij uw waterpas bij de hand te hebben. Maak een houten klosje van 11 cm bij een schuttingplank van 14,5 cm. Zo voorkomt u met horizontale planken doorkijk van de schutting. Indien u de planken verticaal wilt plaatsen dient u eerst onder, boven en in het midden dwarsbalken te plaatsen. Bij schuttingschermen met een breedte van 180 cm gaat het plaatsen van de palen zeer nauwlettend. Daarnaast is een plankenschutting steviger en flexibeler qua totale lengte dan een schermenschutting. Ten slotte raden wij u aan om kromme palen en planken voor het laatst te bewaren of deze te verzagen voor kleinere gedeeltes.