Welke zaag moet u gebruiken?

Welke zaag moet u gebruiken?

Ben u ook zo’n iemand die graag liever zelf aan het klussen gaat dan dat u een klusjesman inhuurt voor een bepaald karwei in het huis, de tuin of de keuken? Goed nieuws: het wordt weer zomer, de warmere dagen komen er weer aan en dat betekent voor u als fanatieke klusser natuurlijk dat het weer tijd wordt om buiten te gaan klussen. Geen problemen met ruimtegebrek, met een zonnetje dat op u schijnt doet u de grote klussen gewoon lekker in uw achtertuin. Uiteraard bieden wij van Gereedschapvinden.nl alle producten die u nodig heeft om met uw klussen in de buitenlucht aan de slag te kunnen gaan. Van tuingereedschap tot aan meetgereedschap, van boormachines tot aan zaagmachines, u kunt het allemaal bij ons vinden. Een essentieel gereedschap voor iedere klusser en een dat vaak wordt gebruikt bij het klussen buitenshuis is natuurlijk de zaag. Maar welke zaag soorten zijn er allemaal, en welke heeft u nodig voor uw specifieke klus? Kom erachter in de dit artikel!

De handzaag

Allereerst is er de welbekende handzaag. De handzaag is een goede en voordelige oplossing voor de kleinere klussen. Echter, voor de grotere klussen raden wij van Gereedschapvinden.nl u aan om een zaagmachine te gebruiken omdat deze u meer controle en een strakke zaagsnede biedt dan een handzaag. Een voordeel van de handzaag is dat u nooit problemen zult hebben met een lege accu of het feit dat er geen stroom aanwezig is op de plek waar u aan het klussen bent.

De cirkelzaag

De cirkelzaag is een wat groter type zaag dat een groot rond, draaiend blad heeft. De cirkelzaag is met name geschikt voor het op maat zagen van panelen en van balken. Wanneer u rechte lijnen probeert te zagen, kunt u het beste de cirkelzaag vastzetten zodat de zaag stil staat of enkel in één richting bewogen kan worden. Voor het zagen van bochten kunt u dan ook beter een decoupeerzaag dan een cirkelzaag gebruiken.

De decoupeerzaag

Het fijne van de decoupeerzaag is dat u er bijna alles mee kunt doen. Afhankelijk van het zaagblad dat u eraan bevestigt kunt u vrijwel elk materiaal met een decoupeerzaag bewerken. Daarnaast kunt u met een decoupeerzaag gemakkelijk ronde hoeken zagen, in tegenstelling tot bij veel andere zaagsoorten. Het nadeel van een decoupeerzaag is dan wel weer dat het te bewerken oppervlak altijd plat moet zijn om de zaag op te laten rusten. Dit type zaag is dan ook met name geschikt onder andere voor het bewerken van laminaat en MDF.

De repricozaag

De repricozaag lijkt qua zaagtechniek veel op de decoupeerzaag. Het zaagblad staat hier echter in het verlengde van de zaag zelf, wat deze zaag zeer flexibeler in gebruik maakt. Daarom is de repricozaag vooral geschikt voor bijvoorbeeld snoeiwerk in de tuin. Net zoals bij de decoupeerzaag kan de repricozaag worden gebruikt voor het bewerken van hout op vlakke ondergronden. Echter, de controle die u daarbij heeft is bij de repricozaag wat minder hoog dan wanneer u een decoupeerzaag gebruikt.

Tenslotte willen wij van Gereedschapvinden.nl u nog advies geven over welke soort zaagbladen u het beste kunt gebruiken voor het soort hout dat u wilt bewerken. Voor het zagen in zacht hout (zoals bijvoorbeeld oud steigerhout) kunt u het beste kiezen voor een zaag met relatief grove tanden. De tanden kunnen het best afgerond zijn voor de netste zaagsnede. Deze zaagbladen worden vaak aangeduid als 'HCS' (Koolstofstaal) zaagbladen

Zagen die geschikt zijn voor middelhard- en hardhout hebben de tanden wat korter op elkaar staan. Deze zagen woorden vaak aangeduid als 'BIM' (Bimetaal) zaagbladen. Met deze zaagbladen kan er zeer fijn en splintervrij gezaagd worden. Deze zaagbladen zijn beter geschikt voor het zagen van nieuw steigerhout of middelharde houtsoorten als MDF.