Zelf in 3 stappen uw inklapbare picknicktafel maken

Zelf in 3 stappen uw inklapbare picknicktafel maken

Het zonnetje schijnt inmiddels weer buiten, dus dat kan maar één ding betekenen: het is tijd om weer met het hele gezin te gaan picknicken! In dit artikel leren wij u hoe u zelf in 3 stappen uw eigen houten inklapbare picknicktafel kunt maken.

Voor het maken van uw picknicktafel heeft u het volgende nodig: 

Stap 1. Het tafelblad

Het tafelblad moet worden ondersteund door drie dwarsbalken. Allereerst zaagt u dan ook bij de drie tafelbladsteunen de uiteinden schuin af. Verdeel vervolgens vijf planken van 140 centimeter over de drie tafelbladsteunen. Er moet tussen de planken steeds een ruimte open blijven van ongeveer 1 centimeter. Zorg ervoor dat de planken ongeveer 8 centimeter uitstreken over de buitenste tafelbladsteunen, door de schroefgaten voor te boren met een verzinkboor waardoor de schroefkoppen in het hout vallen.

Met een waterpas kunt u controleren of het tafelblad goed recht ligt, en keert u vervolgens het tafelblad om. Met behulp van een gatenzaag maakt u in de buitenste balkjes een gat met een diameter van 70 millimeter. Het middelpunt van dit gat moet op 14 centimeter vanaf het uiteinde en op 5,5 centimeter vanaf het tafelblad komen. Vervolgens gebruikt u een houtboor van 10 millimeter en boort u aan de andere zijde van buitenste balkjes een gat op zo’n 18,5 centimeter afstand vanaf de buitenkant en 3,5 centimeter vanaf het tafelblad.

Stap 2. De tafelpoten

Allereerst dient u alle bovenzijden van de tafelpoten met behulp van een bandschuurmachine af te ronden. Vervolgens boort u gaten in de poten met een houtboor van 10 millimeter. Boor de gaten in het middelpunt van de regelbalken. Daarna boort u de gaten in de lange poten op 3,5 centimeter en 34 centimeter vanaf de afgeronde zijden. Boor in de korte poten één gat op zo’n 26 centimer. Hierna zet u de lange poten vast tegen de buitenzijde van de balkjes van het tafelblad. Dit doet u met behulp van slotbouten, sluitringen en vleugelmoeren op de plekken van de reeds geboorde gaten. Zet vervolgens de korte poten met slotbouten vast tegen de binnenkant van de lange poten. Draai daarbij de slotbouten strak aan, zodat de poten nog net kunnen draaien. U kunt nu de tafel rechtop zetten. De tafel zal nog wel wankel zijn, omdat de tafel op hoeken staat. Vervolgens tekent u een horizontale lijn af op de poten op circa 73 centimeter van de grond met behulp van een waterpas. Demonteer alle poten en zaag de poten schuin af langs de afgetekende lijnen. Monteer alle poten opnieuw om te controleren of de tafel waterpas staat. Hierna tekent u twee evenwijdige horizontale lijnen af op de binnenkant van de lange poten en op de buitenkant van de korte poten, respectievelijk op 32 centimeter en 38,7 centimeter boven het tafelblad voor de zitting. Wij raden u aan om hiervoor een waterpas te gebruiken. Demonteer daarna alle poten opnieuw en maak een groef langs de afgetekende lijnen. Bij de lange poten aan de binnenzijde op 30 millimeter diep en de korte poten aan de buitenzijde op 15 millimeter diep.

Stap 3. De zitting

We zijn alweer aangekomen bij de laatste stap: het maken van de zitting! Schuin allereerst twee draagbalken aan één zijde af zoals u heeft gedaan bij het tafelblad in stap 1. Schroef daarna de twee dwarsbalken van circa 120 centimeter tussen de draagbalken. De achterste dwarsbalk komt te staan op het begin van de afgeschuinde zijde en de voorste dwarsbalk op ongeveer 20 centimeter verder. U schroeft daarna de zitting planken op het geraamte vast, evenwijdig met de dwarsbalken. Laat hierbij tussen beide planken een kier open van ongeveer 1 centimeter. Wanneer u de tafelpoten heeft gemonteerd kunt u de zitting ook monteren. Dit doet u door de draagbalken van de zitting in de groeven van het onderstel te steken. Om het extra robuust te maken kunt u de zitting ook op een simpele manier verbinden met de picknicktafel. U dient daarvoor een gat te boren in het midden waarop de draagbalken en de poten elkaar raken. Tenslotte verbindt u de zitting met de tafel met behulp van slotbouten, sluitringen en vleugelmoeren. Als u de tafel wilt inklappen hoeft u steeds slechts deze twee bouten te verwijderen.