Zelf uw hippe houten wijnrek maken in 5 stappen

Zelf uw hippe houten wijnrek maken in 5 stappen

Het is weer lekker weer buiten, en in de avonduurtjes is het natuurlijk lekker vertoeven in buitenlucht met een lekker wijntje erbij. In dit artikel leren wij u hoe u zelf in 5 stappen een heel hip houten wijnrek kunt maken!

 

Benodigde tools:

 

Materialen:

  • Multiplex 1,25 cm, 2 stukken van allebei 30,5 cm x 42 cm (berkehout)
  • Schuurpapier; bijvoorbeeld J&S rond schuurpapier 5 stuks voor € 3,39
  • Houtbeits / finish
  • Doekje en schuimborstel voor het toedienen van beits

 

Veiligheidsmiddelen:

 

 

Stap 1. De afmetingen uittekenen

Allereerst legt u het hout klaar en markeert u waar u gaat snijden. De uitsnijdingen dienen te worden uitgetekend volgens de sketch hiernaast.

Er zal een gleuf moeten komen op iedere helft waar de twee stukken elkaar kruisen, en drie gaten op beide houtstukken waar de flessen uiteindelijk in kunnen worden gezet. Wees er zeker van dat u de gleuven niet te groot uittekent, u wilt er immers zeker van zijn dat de twee houtstukken strak vast zitten. Voor de 1,25 cm multiplex, kunt u het beste gleuven snijden met een wijdte van 11 millimeter en de onevenredigheden weg te schuren. Voor de ronde gaten voor iedere flesgleuf, dient u vanuit elke kant het middelpunt te meten van elke cirkel. U heeft de cirkels niet te tekenen, aangezien de gatzaag al een perfect ronde cirkel zal uitzagen. 

Stap 2. De gleuven uitsnijden

Snijd eerst de twee lange gleuven uit met de tafelzaag, en werk het vervolgens af met een beitel voor een nettere rand. Deze randen zullen nog worden afgeschuurd, dus ze hoeven niet perfect te zijn.

Nu kunt u vervolgens een check doen of de twee helften goed in elkaar overlopen. Als het een te strakke fit is, kunt u een schuurmachine gebruiken om de onevenredigheden weg te schuren. Met behulp van een hamer kunt u ervoor zorgen dat de twee stukken goed in elkaar komen te zitten. Voor de volgende stap moet u de twee stukken wel weer van elkaar losmaken.

Stap 3. De gaten uitzagen

Let op: het is bij deze stap belangrijk dat de multiplex stukken goed worden vastgezet met houtklemmen.

Wanneer u uw houtstukken heeft vastgezet, gebruikt u de gatzaag en maakt u daarmee de ronde gaten op de posities die u in stap 1 heeft gemarkeerd. 

Stap 4. De stukken samenvoegen

Nu is het tijd om de houtstukken samen te voegen! Schuif de ene helft in de gleuf van de andere. U kunt eventueel waar nodig een hamer of de schuurmachine gebruiken om een strakkere fit te krijgen. Als u de hamer gebruikt, kunt u het beste een houtstukje gebruiken tussen uw hamer en de wijnrek onderdelen, zodat het uiteindelijke wijnrek geen beschadigingen krijgt.

Stap 5. De afwerking

Als finishing touch veegt u het overblijvende stof weg en voegt u een beits naar keuze toe.

Tot slot wilt u natuurlijk alleen goede wijnen in uw wijnrek. Kijk voor goede wijnen op maat eens op Vintake.nl.

Wijnrek
Vintake wijn op maat